בחודשי הקיץ (יולי-אוגוסט) יקבלו מרבית השכירים במדינה דמי הבראה.
איזה כיף!
אבל רגע, מה זה בכלל דמי הבראה?
דמי הבראה הם כספים המשולמים לעובדים השכירים במגזר הציבורי והפרטי, בדרך כלל פעם בשנה. כשמם כן הם – תשלום המיועד להשתתפות בהוצאות הבראה לנפש. חופשה, בעברית פשוטה.
המטרה המקורית של דמי ההבראה הייתה שהעובדים יוכלו לאפשר לעצמם מבחינה כלכלית לצאת לנוח, ויחזרו עם כוחות מחודשים לעבודה. במטרה לעודד יציאה לחופשה והבראה, החוק מחייב את המעסיקים לשלם דמי הבראה והוא חל על כלל המשק.
החוק אינו דורש להציג קבלות על ההבראה כדי לקבל כספים אלו. למעשה, מזה מספר שנים אין כלל חובה על העובדים לצאת לנופש כדי לקבל את דמי ההבראה. דמי ההבראה הפכו להיות רכיב שכר נוסף בתלוש המשכורת, מעבר לשאר רכיבי השכר.
מתי משלמים ומקבלים דמי הבראה?
יש מעסיקים שבוחרים לשלם כל חודש את החלק היחסי של דמי ההבראה; אולם רוב המעסיקים מעדיפים לשלם את הסכום במלואו בחודשי הקיץ, בתשלום אחד.
דמי ההבראה נחשבים הכנסה מעבודה ולכן הם חייבים בתשלום מס הכנסה, ביטוח לאומי ודמי בריאות. כמו כן, כדי שעובד יוכל לקבל את דמי ההבראה, עליו להשלים לפחות שנת עבודה אחת (סוג של "תקופת אכשרה").
כמה ימי הבראה מקבלים בכל שנה?
חשוב לציין שמספר ימי ההבראה שהעובד יקבל תלוי בוותק שנצבר במקום העבודה. ככל שהוותק גדול יותר כך, גדל מס ימי הבראה – ויחד איתם גם סכום הכסף שהעובד מקבל.
שווי יום הבראה נכון לשנת 2023 הוא 378 שקל במגזר הפרטי ו-471.4 שקל במגזר הציבורי. ראוי לציין כי בימים אלו מדובר על הגדלת הסכום עבור כל יום הבראה למגזר הפרטי, בשווי של 418 שקל ליום (החל מיולי 2023). הרחבה זו עדיין לא הוצאה לפועל.
ימי הבראה לפי ותק בעבודה:
- שנה ראשונה – 5 ימי הבראה
- שנה שנייה ושלישית – 6 ימי הבראה
- שנה רביעית עד עשירית – 7 ימי הבראה
- שנה 11 עד 15 – 8 ימי הבראה
- שנה 16 עד 19 – 9 ימי הבראה
- שנה 20 ואילך – 10 ימי הבראה
כדי לדעת כמה כסף תקבלו, פשוט הכפילו את מספר ימי ההבראה שלכם – בשווי יום הבראה בהתאם למגזר בו אתם עובדים (מגזר פרטי או ציבורי). הסכומים עשויים להשתנות מדי שנה; מומלץ מאוד לעקוב ולבדוק.
מה עושים עם הכסף?
דמי ההבראה יכולים להיות סכום מכובד ותוספת הכנסה משמעותית. לכן, כמו עם כל הכנסה אחרת, חשוב מאד שננהל את הכסף הזה בצורה מושכלת. אם לא נתכנן את מטרות כספי ההבראה, סביר שהכסף ייכנס לעובר ושב ויבלע שם יחד עם שאר המשכורת.
אז מה אפשר ומומלץ לעשות עם כספי ההבראה?
הפקדה לתוכנית חיסכון – ניתן להפקיד סכום זה לתוכנית חסכון בחברת ביטוח (קופת גמל להשקעה או פוליסת חסכון). הכסף ימשיך לצבור ריבית דריבית ויהיה זמין לכם בעתיד, על פי הצורך.
סגירת מינוס – במידה וקיים מינוס בבנק מומלץ לסגור את המינוס או את חלקו עם כספי ההבראה; זאת על מנת לא לשלם ריבית גבוהה לבנק.
סגירת הלוואה – במידה ולא קיים מינוס בבנק אבל קיימת הלוואה בריבית גבוהה, ניתן לסגור חלק מההלוואה עם כספי ההבראה.
רכישת רכב או מוצרים לבית – במידה ויש צורך להחליף רכב ו/או לקנות מוצר לבית כגון מקרר או ריהוט, מומלץ לתכנן להשקיע שם את כספי ההבראה.
יציאה לחופשה – כמובן שניתן להיעזר בדמי ההבראה במטרה הראשונית שלהם, ופשוט לצאת לחופשה שלא הייתם מרשים לעצמכם אלמלא הסכום הזה.
אז איך אתם הולכים להשתמש בדמי ההבראה שלכם? מה תכננתם? איך תנצלו אותם הכי טוב?
רוצים לתכנן שימוש יעיל ולשפר את החסכונות שלכם?
אני אשמח לפרוס בפניכם את כל האפשרויות לטווח קצר, בינוני וארוך. יחד נוכל למנף את דמי ההבראה שלכם בצורה היעילה ביותר.
תחשבו ותחסכו חכם.
אורלי יונאי